Hur skyddad är du när du använder Internet? Det finns en hel del tips på hur du säkrar din dator och minskar risken att drabbas av farlig kod och bedrägerier av olika slag. I den här artikeln kan du läsa om de 9 bästa tipsen!
Som jag brukar skriva är det bästa skyddet kunskap. Men det räcker inte med att bara veta vilka faror det finns och hur du skyddar dig. Du behöver hjälp, med exempelvis olika smarta verktyg eller inställningar. Läs vidare…
Trojaner och annan farlig kod, spionprogram och adware, Internetbedrägerier, ransomware och nätfiske… Det finns många faror på Internet för både dig och din dator. Här kan du läsa om de bästa 9 tipsen för att skydda dig på nätet!
1. Håll dig informerad
Det bästa skyddet mot alla typer av faror som finns på Internet, är kunskap. Därför är det viktigt att hålla dig hyfsat uppdaterad om nya hot genom att läsa nyheterna, så att du dels känner till vilka faror det finns men även hur du ska undvika att drabbas av dem samt hur du skyddar dig och din dator.
2. Skaffa säkerhetsprogram
Även om det bästa skyddet är kunskap, bör du aldrig vara utan ett bra antivirus – eller ännu hellre ett komplett säkerhetspaket. Om du inte vill betala för ett säkerhetspaket från exempelvis Symantec, F-Secure eller Kaspersky, klarar du dig hyfsat bra med ett gratis antivirus. Men komplettera det gärna med ett antispyware, även sådana finns gratis.
3. Håll ditt operativsystem uppdaterat
I och med Windows 10 har Microsoft sett till att uppdateringar göra noggrannare. Tidigare har det till stor del varit upp till användaren att bestämma hur och om uppdateringar ska installerad, vilket gjorde att virus och annan farlig kod kunde spridas mer effektivt. Oavsett vilken version av Windows – eller annat operativsystem – du kör, bör du alltid se till att du har alla senaste uppdateringar.
4. Uppdatera dina program
De flesta säkerhetshål hittas inte i själva operativsystemet utan i program du har installerade, och då framför allt tillägg för din webbläsare. Ett bra sätt att hålla koll på att du har de senaste versionerna av dina installerade program är att använda ett verktyg avsett för just detta. Det finns flera stycken att välja mellan.
5. Använd tvåfaktorsautentisering
Om någon kommer över din e-postadress och ditt lösenord till exempelvis Facebook eller Instagram, är det inte speciellt svårt att kapa kontot. Enklare blir det i och med att så många har samma lösenord på flera tjänster. En lösning som effektivt sätter käppar i hjulet för kapare är tvåfaktorsautentisering. Det innebär att man måste ha din smartphone för att kunna logga in – det räcker inte med användarnamn och lösenord. Se till att aktivera det på alla tjänster som erbjuder tvåfaktorsautentisering.
6. Byt från administratör till användare
Det finns statistik som säger att 98 procent av alla allvarliga säkerhetsbrister som upptäcks i Windows skulle kunna undvikas, genom att användare byter från att använda administratörskonton som standard till användarkonton. Att göra det här kräver inte mycket jobb men det kan skydda dig mot många faror.
7. Använd unika lösenord
Som jag skrev ovan, är det alldeles för vanligt att användare har samma lösenord på flera olika tjänster. Om du känner dig träffad, se till att byta lösenord så att du har ett unikt sådant på varje tjänst. Problemet med att komma ihåg alla olika lösenord kan du komma runt genom att använda ett program som LastPass, som håller koll på alla åt dig.
8. Ladda inte ner från osäkra källor
När du laddar ner program och verktyg till din dator, ska du använda dig av kända tjänster. Det allra säkraste är att använda de så kallade app stores som finns för Windows (Windows Store), OS X och iOS (App Store) eller Android (Google Play). Visst händer det att det slinker igenom infekterade program också här, men risken är betydligt mindre än från icke officiella platser. Mest drabbade är så klart sajter som sprider piratkopior av programvaror.
9. Skydda dig på osäkra nätverk
Om du ofta ansluter till Internet via öppna WiFi-nät, så bör du skaffa en VPN-tjänst för att göra din uppkoppling säker. Risken finns annars att någon avlyssnar din trafik och försöker komma över lösenord, kreditkortsnummer och annat viktigt. En VPN-tjänst krypterar all trafik och dessutom gör den att du blir anonym.
Läs också: 11 sätt som lurar dig att infektera din dator med virus!
Läs mer om säkerhet…
- Ny rapport: Var femte företag drabbat av trojanen Fireball
- Varning: Virus skickas från vänner på Facebook!
- Avira ett gratis antivirus för Mac OS X
- Kan vem som helst titta på din nätverkskamera?
- Petya är inte ransomware – det är ute efter att förstöra
- F-Secure SENSE, en spännande och säker router för hemmet
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!