Microsofts egna app-butik Windows Store lanserades redan i Windows 8, efter att ha funnits till Windows Phone i ett par år, men det är först i Windows 10 som app-butiken blivit intressant för alla. Så vad innebär den har affären för dig, och varför ska du använda den?
Vi som kört Windows sedan 3.11 och 95 är vana vid att hämta våra program från alla möjliga ställen. Sedan Internet kom är det här vi har sökt efter och laddat ner våra program och verktyg. Men det finns en hel del problem med att hämta program på nätet, så Windows Store är en efterlängtad del av Windows.
När jag vill hitta ett specifikt program vänder jag mig i första hand till Google idag. Förr förlitade jag mig på nedladdningssajter som Download.com, Tucows med flera, men dessa har uppenbart tappat en del efter att Google tagit över sökningar. Fördelen med att använda Google är – och kommer även att vara i framtiden – att du hittar trovärdiga recensioner från professionella källor.
Nackdelarna med att leta program på Google är att det finns ganska stora risker med att ladda ner från källor du tidigare inte är bekant med. Programtillverkare har egna sajter och det är inte helt lätt att avgöra huruvida sidorna är legitima eller om programtillverkaren i sig är helt seriös.
Risken är att du snubblar över trojaner, spyware och adware. Även om Google – tillsammans med säkerhetsfunktioner i webbläsare och våra antivirus – gör sitt bästa i att stoppa farliga webbsidor, finns det alltid en rätt stor risk i att ladda ner program från okända källor.
Stora fördelar med att ladda ner via Windows Store
Med Windows Store fixar Microsoft många problem med att hitta och hämta program. För det första får du en specifik och trovärdig källa att söka efter program hos, med massor av program indelade i olika kategorier och med statistik över betyg och antal nedladdningar, samt recensioner (även om användarrecensioner alltid ska tas med en rejäl nypa salt).
För det andra är nedladdningarna kontrollerade efter skadlig kod. Du behöver inte vara speciellt orolig för att ladda ner ett program som innehåller en trojan, spionprogram eller som förpestar ditt system med en massa popupreklam och annat.
Gäller det program som kostar pengar är det naturligtvis betydligt lugnare att betala med kort via Microsoft, än vad det är direkt via programutvecklaren, när du inte känner till dem. Det finns en trygghet i att veta att det är Microsoft som tar hand om din betalning.
Och en tredje stor fördel med att hämta dina program hos Windows Store, är att dina nedladdningar kopplas till ditt Windows Live-konto. Har du köpt en applikation kommer du alltid att kunna ladda ner den igen. Du behöver inte komma ihåg licenskoder eller var du hämtade programmet.
I och med att Windows vet vilka program du har laddat ner – gratis eller kommersiella – ser Windows Store även till att automatiskt installera uppdateringar. Du behöver inte själv komma ihåg att leta efter uppdateringar av dina program, vilket är en stark fördel ur både säkerhets- som användarperspektiv.
Många programutvecklare brukar installera ett bakgrundsprogram vars syfte är att hålla koll på uppdateringar. De här programmen tar upp internminne och processorkraft. Inte mycket, men många bäckar små…
I Windows 8 var syftet med Windows Store främst att distribuera så kallade universella appar (universal apps), det vill säga appar som kördes i fullskärmsläge och via gränssnittet avsett för pekskärmar. Det gjorde att Windows Store var tämligen ointressant för oss som bara körde i skrivbordsläget.
Windows 10 har dödat det speciella gränssnittet som introducerades i Windows 8, och återinfört skrivbordet. Universella appar körs istället i vanliga fönster, precis som traditionella program. Det gör att Windows Store blir relevant för alla.
Så använder du Windows Store
Du hittar Windows Store i ditt aktivitetsfält, via en ikon som ser ut som en shoppingkasse med en Windows-symbol. Själva butiken ser ut och fungerar som de app-butiker du är van från iOS och Android. På förstasidan lyfts olika appar fram, och överst finns en meny för Appar, Spel, Musik och Film och TV. Här hittar du också en sökruta och en knapp för att visa dina kontoinställningar.
Klickar du på din Windows Live-bild, jämte sökfältet, öppnas en meny varifrån du kan välja att bestämma betalningsalternativ, få fram en lista över appar du har köpt och laddat ner, övriga inställningar och några till val. Härifrån kan du registrera ditt betalkort för att kunna köpa appar och spel.
Appar och spel är indelade i olika kategorier. Klicka på Appar eller Spel i toppmenyn för att komma till respektive startsida. Här hittar du länkar till App- respektive Spelkategorier. Du hittar även topplistor och nyheter.
När du har hittat något du vill testa, är det bara att klicka på den blå knappen som antingen säger Gratis eller priset på appen. Om det gäller en betalapp, finns också möjligheten att Prova gratis för att du ska kunna testa innan du bestämmer dig för att köpa den. Efter att du klickat kommer appen att laddas ner (en ikon visas jämte din kontoknapp jämte sökfältet) och sedan är det bara att starta spelet.
Nyinstallerade appar och spel hittar du i startmenyn, under rubriken Nyligen tillagda. De finns också under Alla appar. Härifrån kan du välja att dra och släppa appens ikon till startmenyns högra fält för paneler.
Alla dina köpta och nedladdade appar finns som sagt även att nå via Windows Store. Klicka på din kontoikon och välj Mitt bibliotek. Här listas allihop, och den här funktionen kommer väl till hands om du exempelvis skaffat en ny dator och vill återinstallera appar som du hade på din gamla.
Om du vill avinstallera en applikation kan du göra det via Windows egna Inställningar. Öppna startmenyn och klicka Inställningar. Välj sedan System -> Appar och funktioner.
Apparna kan sorteras efter hur mycket utrymme de tar på din hårddisk, vilket är smidigt för att lokalisera appar som tar upp för mycket plats. Klicka på en app för att öppna en meny där du väljer Avinstallera.
Har du några frågor om Windows Store, lämna en kommentar nedan!